Klimatizácia = lacné kúrenie

Klimatizácia chladí, ale aj lacno kúri

Klimatizácia – lacné kúrenie. Väčšina ľudí si myslí, že klimatizácia nám spríjemňuje život len v letných mesiacoch, keď potrebujeme schladiť naše domácnosti, pracoviská alebo iné priestory. Klimatizácie Mitsubishi Electric od Airfitting ponúkajú okrem tichého a úsporného chladenia aj dezinfekciu, čistenie a odvlhčenie vzduchu, ktoré ocenia hlavne alergici. Nemenej dôležitá funkcia je KÚRENIE. Jedno zariadenie Vám bude spoľahlivo slúžiť v letnej horúčave, ale aj v chladnejšom období na jeseň, či v prvé jarné dni, keď sa hrejivé slnečné lúče prebúdzajú zo zimného spánku. Klimatizácia dokáže kúriť pri vonkajšej teplote do -25 stupňov.

Ako klimatizácia vlastne funguje?

Teplý vzduch odsávaný z miestnosti sa pomocou ventilátora ochladzuje vo výparníku. Teplo zo vzduchu odoberá pracovná látka – chladivo, tá pod tlakom čerpadla mení svoje skupenstvo z kvapalného na plynné. Proces prebieha vo vnútornej jednotke klímy. Z nej potrubím putuje zahriata pracovná látka do kompresora v externej / vonkajšej jednotke. Tam sa pod tlakom znovu z plynnej látky stáva kvapalina. Kompresor zároveň zabezpečuje transport pracovnej látky – chladiva. V našich zariadeniach používame vysoko účinné ekologické chladivo R32, vďaka ktorému majú naše zariadenia vysokú energetickú účinnosť nielen v režime chladenia, ale aj pri vyhrievaní priestoru. Klimatizácia, ktorá kúri v podstate len funguje v opačnom režime. Funguje ako tepelné čerpadlo.

Je to efektívne?

Kúrenie klimatizáciou je oveľa lacnejšie ako kúrenie elektrickým radiátorom! Tento spôsob kúrenia nevyužíva elektrickú energiu na výrobu samotného tepla ako pri bežných tepelných spotrebičoch, kde na výrobu 1 KW tepelnej energie je potrebné spotrebovať 1 KW elektrickej energie. Ide o priamy elektrický ohrev, v podstate sa presunie energia 1:1

Klimatizácia - lacné kúrenie

Klimatizácia potrebuje na svoju prevádzku pohonnú energiu, no vyrobí niekoľkonásobne viac tepelnej energie, ako je spotreba na pohon. Pomerom týchto dvoch faktorov vyjadrujeme efektivitu COP / Coefficient Of Performance – koeficient výkonnosti) Napríklad dodaním 1kW elektrickej energie napájajúcej elektromotor kompresora, TČ vyrobí 4kW tepla.

Ak má klimatizácia COP 4, to znamená, že pri spotrebe 1 KW elektrickej energie sa získa až 4 kW tepelnej energie.

Moderné invertorové klimatizácie od Airfitting riadia svoju spotrebu aj výkon. Pri zapnutí ide klimatizácia hneď na plný výkon, no pri dosiahnutí želanej teploty sa spotreba zníži a stav sa udržuje pri minimálnej spotrebe. Vďaka tomu sú mimoriadne tiché a úsporné.